Wie is Paul Eertman?

/Wie is Paul Eertman?
Wie is Paul Eertman?2018-08-21T15:54:34+01:00

Paul Eertman uit Ootmarsum, (Denekamp, 1958) Nederland, is een kunstenaar die het menselijke leven en de natuur als inspiratiebron heeft. Waar hij dit eerst uitdrukte in kleurrijke krachtige schilderijen geeft hij het nu steeds meer weer in de fotografie. Hij vind het prachtig de verstilling van dat ene moment vast te leggen en dat het liefst in zwart wit. De kleur leid vaak af van de vorm en inhoud. Maar soms is het ook functioneel om de kleur te behouden.

Het vinden van  beelden waar anderen aan voorbijlopen is met zijn creatieve en open geest voor hem niet eens zo heel moeilijk. Maar graag geeft hij een eigen draai aan de fotokunst die hij maakt.Daarin plaatst hij zichzelf ook steeds meer in het middelpunt  in zijn eigen foto’s door hierop op een heel creatieve en kunstzinnige manier te poseren. Dat geeft hem zijn eigen podium waarop hij naar hartelust kan experimenteren.

Maar in de schilderkunst heeft een heel eigen oeuvre opgebouwd dat heel herkenbaar en krachtig is. Geluk, hoop, liefde maar vooral ook pijn, angst, verdriet en kwetsbaarheid zijn rijk vertegenwoordigt in die schilderkunst. Zijn leven ging zoals bij veel mensen niet bepaald van een leien dakje. Het was eerder een kronkelig ruw pad. Maar wel een pad dat hem veel  levenservaring en een groot inlevingsvermogen in de ander opbracht. Dat samen met zijn hooggevoeligheid levert zijn geest een rijk scala aan beelden op.

Daarbij voelt hij zich verwant aan Vincent van Gogh in wiens levensverhaal hij veel herkent. Zijn kleurrijke krachtige beelden raken hem tot op de dag van vandaag. In zijn eigen werk zijn die krachtige kleuren ook vaak terug te vinden samen met de lijnen die met elkaar een verbinding aangaan waardoor zijn typische schilderstijl te herkennen is. Hij schildert met acryl op doek. Het acryl geeft hem de mogelijkheid snel te werken en zijn gevoel te laten gaan. Daarnaast geven de felle kleuren van het acryl hem de mogelijkheid om krachtige accenten aan te brengen.

De natuur geeft hem ook veel inspiratie, als kind trok hij zich vaak terug in het grote bos dat naast zijn ouderlijk huis stond. In de stilte van het groen kon hij zich terugtrekken en met volle teugen van de natuur genieten. En dat doet hij nog steeds. Bij het Landschap Overijssel is hij natuurgids. De mens mag zich volgens hem best wel wat bewuster worden van de natuur. Van de schoonheid maar ook van de kwetsbaarheid. Wat meer respect voor de natuur zou op zijn plaats zijn.

Zijn opleiding bestaat uit 2 jaar kunstacademie en veel zelfontwikkeling. De kunstacademie in Enschede dreef hem de abstracte hoek waar hij niet wou verkeren. Het figuratieve werk trekt hem veel meer aan. In het dagelijks leven is hij grafisch ontwerper, een fulltime kunstenaarsbestaan zit er niet in. Maar met Ootmarsum als thuisbasis gaat dat misschien toch nog een keer lukken. Hij laat in ieder geval een heel eigen stijl zien. Krachtig en kwetsbaar. Kortom de kracht van kwetsbaarheid.